Då har äntligen första trailern för Stone Roses dokumentären Made Of Stone dykt upp.
Det är This Is England regissören Shane Meadows som ligger bakom filmen vilken kretsar kring bandets återförening. Efter att i både film och tv-serie format skildrat England under 80-talet var en ny säsong planerad av This Is England som skulle utspela sig 1990. Meadows var glad över tiden i serien äntligen hade kommit ikapp hans favoritband The Stone Roses. Men det dröjer ytterligare innan vi får se karaktärerna i This Is England gå på rave. Planerna på en ny säsong fick nämligen läggas på is då Meadows fick i uppdrag att föreviga Stone Roses återförening.

Dokumentären följer bandet inför de tre spelningarna på hemmaplan i Manchester juni 2012. Personligen är jag mycket spänd inför dokumentären då det är genom den jag kommer minnas Heaton Park spelningen och stämningen runt om. Mina egna minnen kommer att försvinna med tiden men dokumentären kommer att finnas kvar. Jag har hoppats att den ska påminna om den utmärkta No Distance Left To Run som skildrar Blurs återförening 2009. Av första trailern att döma är det något åt det hållet man kan förvänta sig. Fokus tycks ligga på genombrottet 89, kollapsen på sena 90-talet samt comebacken förra året. Meadows syns även framför kameran vilket kan ge filmen en personlig ton.

Mina förväntningar har av trailer trissats upp ytterligare. Jag önskar dock att den kommer i textad version då Mancunian accent inte alltid är lätt att förstå




Manchester, Heaton Park 29 juni 2012

 

 

Vintern verkar äntligen vara på väg att ge med sig och det är dags att plocka fram vårkläderna, i mitt fall bli det den personliga favoriten Harringtonjackan. Ett av de första märkena att tillverka jackan var Baracuta med modellen G9 år 1937 i Manchester. Ursprungsidén med modellen var en sportig jacka, G:et står för golf vilket förklarar den korta midjan. Det tartan mönstrade fodret ger jackan en snygg brittisk känsla, och kanske är det just det stilfulla blandat med funktion som gjort den populär. Jackmodellen har sedan dess gjorts av en lång rad märken så som Fred Perry, Merc, Ralph Lauren, Ben Sherman, Lacoste med flera.

Harringtonjackan i allmänhet och Baracuta G9 i synnerhet har genom åren varit populär i olika kretsar. I början på 50-talet började den säljas i USA och Elvis bar den bland annat i filmen King Creole. Namnet Harrington kommer från karaktären Rodney Harrington som ständigt bar den i såpoperan Peyton Place. Andra modeikoner som förknippas med jackan är Steve McQueen och James Dean, den senare klädde sig som bekant i en röd variant i filmen Ung rebell.

        Steve McQueen

Efter att en rad amerikanska skådespelare burit jackan kom den att bli populär i flera brittiska subkulturer, främst hos mods, skinheads och punkare. Det finns många likheter mellan Harringtonjackan och den senare, bland skinheads populära, bombarjackan. Under 90-talet var den åter nya stilikoner som gjorde den populär då så gott som samtliga britpop-band syntes med jackan. Samtidigt hade den kommit att bli populär bland casuals och var en vanlig syn på de brittiska fotbollsläktarna.

     Blur

Den tidlösa jackan har sålts i samma modell från 30-talet och kommer förmodligen säljas lika länge till. Baracuta är måna om sitt varumärke och lyfter gärna fram populariteten bland de brittiska subkulturerna. Såhär presenterar de vårens kollektion.